Rahsia Tomyam Pekat Likat Memikat

12/05/2014 Unknown 0 Comments

Sapa sini penggemar makanan Thai???
Saya sudah semestinya la kan sebab memang ada darah belah sana... Mana mungkin harus melupakan asal usul sendiri. Hihihi...

Tomyam, siakap stim lemon, somtam (kerabu mangga @ betik) kerapu tiga rasa, gang keow wan (kari hijau siam) dan banyak lagilah. Sememangnya mabeles, delicious, nyummyyy!

Jadi hari ini saya rasa saya nak share dengan anda semua 1 resipi yang memang mudah, senang dan sedap! Apa itu? TOMYAM!!! Yang ini memang pekat likat memikat!

Bahan-bahan
  • 500 gram daging ayam (nak daging lain pun boleh)
  • 1 kotak santan
  • 1 cawan air
  • 1 inci lengkuas (agak-agak je...)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 2 batang serai (dihiris)
  • 4 helai daun limau purut (dihiris halus)
  • 1 biji tomato (potong 4)
  • 3-4 biji cili api (kalau suka pedas)
  • daun ketumbar
  • 2-3 sudu perencah tomyam (apa-apa jenama pun boleh)
  • cendawan (kalau suka)
  • Garam dan gula (jika perlu)
  • 1 biji limau (perah airnya)

Cara memasaknya :
  1. Masukkan santan, air, bawang putih, hirisan lengkuas, serai dan daun limau purut ke dalam periuk dan biarkan menggelegak di atas api perlahan.
  2. Masukkan ayam dan bawang besar. Masak sehingga ayam itu masak barulah masukkan tomato dan cili api.
  3. Apabila ayam sudah masak, barulah masukkan perencah tomyam, cendawan dan daun ketumbar.
  4. Air perahan limau dan daun ketumbar (extra) ditambah apabila sedia dihidangkan. 
  5. SIAP!!!
Mudah bukan? Senang bukan?
So, apa lagi, cari bahan dan terus ke dapur! Memang akan jadi seperti tomyam yang kita selalu imaging pekat likat memikat itu!!!

Kredit to : www.koleksi1001resepi.com
Baiklah, selamat mencuba!

0 comments: